nldaenfrdenoptes

13102902 1166662743352112 4437405839181563464 n

13118881 1161727510512302 6000396451685074796 n

13087764 1161727540512299 4539178128347191396 n

 

 

Hallo allemaal we hebben sinds kort een Kraamkamer, dit om de dragende teefjes voldoende rust te kunnen geven tijdens hun dracht, maar ook tijdens hun bevalling.

Hieronder kunt u zien wat er gebeurd na dat de teef gedekt is.

Van Ei- en zaadcel tot pup

Hieronder vind u de ontwikkeling van een eicel en een zaadcel tot pup.

Week 1 (0 tot 7 dagen):
De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De baarmoeder van de hond bestaat uit twee lange gekronkelde buizen die baarmoederhoorns worden genoemd en uit een gemeenschappelijk stuk met een gemeenschappelijke uitgang naar de schede.
De bevruchte eicellen verplaatsen zich naar de baarmoederhals en migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De embryo's zijn vrij resistent tegen invloeden van buitenaf.

baarmoeder20tijdens20de20dekking 21

sperma-in-cervix1

 

Week 2 (8 tot 14 dagen):
Het embryo gaat nu de baarmoeder binnen.
In deze week hechten de embryo's zich aan de baarmoederwand vast. Natuurlijke chemicaliën zorgen ervoor dat de embryo's gelijkmatig langs de twee baarmoederhoorns verdeeld worden zodat elke foetus gelijke kansen heeft. In deze periode delen de embryocellen zich op in de cellen die nodig zijn om een lichaam te vormen. Het embryo is 4-cellig bij het begin van de week en tegen het eind 64-cellig.Na twee weken is de foetus minuscuul maar hij heeft een hoofd, ruggengraat, stompjes voor de ledematen en een staartje. Hij wordt gevoed door de dooierzak en is in deze fase erg kwetsbaar, als de moeder ziek wordt of medicijnen krijgt raakt de foetus ernstig beschadigd.

embrio-week-3-15-tot-21-dagen

 

Week 3 (15 tot 21 dagen:
Dag 19 kapselen de embryo's zich in de baarmoederwand in.
Ongeveer rond de 20e dag kan de hond zich misselijk voelen en niet eten als gevolg van de hormonen en spanning in de baarmoeder.

Hieronder een foto van een 20 dagen oude foetus.

foetus 20 dagen

 

Week 4 (22 tot 28 dagen):
Ontwikkeling van de ogen en de rugwervels.
Het hoofdje krijgt vorm.
De foetussen zijn inmiddels gelijkmatig in beide baarmoederhoorns verdeeld. De foetus groeit nu van 5-10 mm tot 14-15 mm. Aan het eind van deze week zijn de embryo's zo groot als walnoten. De ontwikkeling van de organen is begonnen en de foetus is nu erg kwetsbaar. Aan het eind van deze week gaan de melkklieren van de teef zich ontwikkelen. Een buikje krijgt de teef nog niet dat begint pas in de tweede helft van de dracht. Dag 26 tot 32 zijn de beste om via palpatie (Palpatie of palperen is het uitwendig of inwendig met de hand of handen voelen aan een patiënt als onderdeel van geneeskundig onderzoek ) na te gaan of de teef drachtig is. Een echo is de veiligste manier om na te gaan of een teef drachtig is.

Hieronder een foto van een embryo in week 4.

foetus-28-dagen

 

Week 5 (29 tot 35 dagen):
foetus-30-dagen-300x219De foetus groeit nu van 18 mm naar 30 mm. De ontwikkeling van de organen loopt op zijn einde en de foetussen zijn nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. De foetussen gaan nu meer op een pup lijken en tanden, snorharen, tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling. Ook is het geslacht vanaf nu bepaald. De ogen die voorheen nog open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich te ontwikkelen. Het gewicht van de teef gaat nu toenemen en de puppen gaan zich draaien. De hoeveelheid vruchtwater neemt sterk toe in deze fase.

De pups zijn verpakt in vliezen. Deze vruchtvliezen hebben een zeer belangrijke functie. Het buitenste vlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vruchtvlies wordt amnion genoemd en daarin bevindt zich de pup. Tussen het amnion en chorion zitten nog het allantois en de dooierzak.

De positie van de foetus in de baarmoeder kan invloed hebben op de grootte en gezondheid van de latere pup. De beste positie is in het midden van de baarmoederhoorn omdat hier de placenta het best tot ontwikkeling komt. Hoe groter en beter de aanhechting van de placenta, hoe beter de groeiende foetus gevoed zal worden. Ook kan de positie van de foetus in de baarmoeder en wie er naast ligt invloed hebben op het latere gedrag van de pup. Als de testes van een mannelijke foetus tot ontwikkeling komt wordt er testosteron uitgescheiden. Dit vindt zijn weg naar de hersenen van de pup, waar het verbindingen tot stand brengt die de mannelijke kenmerken zoals dominantie vastleggen. Uit een recent onderzoek is gebleken dat een teefje wat tussen twee reutjes in de baarmoederhoorn ligt aan kleine hoeveelheden testosteron wordt blootgesteld. Dit kan resulteren in hersenen die een beetje vermannelijkt zijn waardoor het teefje een dominante persoonlijkheid zal krijgen.

Week 6 (36 tot 42 dagen):
Na zes weken heeft de foetus het uiterlijk van een miniatuur hondje. De foetus weegt nu ongeveer 6 gram en is 45 mm groot.

Harttonen kunnen nu met stethoscoop beluisterd worden. Huidskleur, haar, nagels en oogleden zijn te onderscheiden. Het skelet is zichtbaar op röntgenfoto's en de schedel kan worden gevoeld. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de foetus doet. Hij is voor zijn voeding afhankelijk van de placenta en zijn longen zijn nog niet klaar om zuurstof op te nemen.

Hieronder een foto van een 39 dagen oude foetus.

embryo-30-dagen

 

Week 7 (43 tot 49 dagen):
In deze week begint het skelet van de foetus steviger te worden en is het skelet vanaf ongeveer 43 dagen te zien op röntgenfoto's. Aan het einde van deze week kun je voor het eerst de pups voelen bewegen. De haren op de buik van de teef beginnen uit te vallen zodat de pups als ze zjin geboren goed kunnen drinken.
Hieronder een plaatje van een pup in de vruchtkamer. Het buitenste vruchtvlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vruchtvlies, het amnion, is een met een vloeistof (vruchtwater) gevuld en hierin bevindt zich het embryo. Tussen het amnion en chorion zijn de allantois en de dooierzak gelegen. De allantois staat door middel van een buis, die door de navelstreng loopt, de urachus, met de blaas in verbinding. De dooierzak is op vergelijkbare wijze door de dooierzaksteel met de darm verbonden. Beide verbindingen blijven in de navelstreng tijdens het gehele embryonale stadium intakt, hoewel de dooierzak in een later stadium dichtgroeit. De allantois vergroeit aan de ene kant met het amnion en aan de andere kant met het chorion. Bij de geboorte zijn slechts twee vruchtvliezen te zien aangezien de dooierzak in de nageboorte moeilijk terug te vinden is. De navelstreng van de vrucht doorboort het amnion en de bloedvaten van de navelstreng kunnen zich dus vertakken bij het chorion. Dit buitenste vruchtvlies vormt samen met het slijmvlies van de baarmoederwand de placenta of moederkoek.

Embrio-week-71

 

Week 8 (50 tot 56 dagen):
Er is niet veel nieuws te melden deze week. Groeien, groeien en nog eens groeien is wat de pups doen. Door de groei van de pups ontstaat er steeds meer plaatsgebrek in de buik van de teef waardoor de maag in verdrukking kan komen waardoor de teef wat minder eetlust kan hebben. De beweging van de pups zijn nu goed voelbaar.
Tijdens rustpauzes van de moeder kan men de pups voelen bewegen. Vanaf dag 57 kunnen de pups zonder problemen ter wereld komen.

Hieronder een foto van een foetus van 55 dagen oud.

embryo week-8

foetus-55-dagen

foetus-53-dagen-achterpootjes

 

Week 9 (57 tot 63 dagen):
Dit is de laatste week van de dracht en is behoorlijk zwaar voor de teef. Vanaf dag 57 kunnen ze worden geboren zonder problemen. Hieronder een foto van een foetus van 60 dagen oud.

embryo week9

 

De dracht:

Een teef draagt gemiddeld 63 dagen. Als ze een klein aantal pups draagt, kan dit enkele dagen langer duren. Als een teef vier weken drachtig is, kunt u meestal al de "vruchtkamertjes" voelen. Deze zijn ook te zien op een echografie van de buik. Pas na ongeveer zes weken (afhankelijk van het aantal pups) krijgt de teef een dikkere buik.

Tijdens de dracht geven wij de teven Royalcannin hd42 en de laatste weken geven wij staterbrokjes van Royalcannin deze zijn voor drachtige teven, maar ook de eerste brokjes die de pups geweekt gaan krijgen bij de 3 weken.

zes weken van de dracht eet de teef normaal, maar in de laatste drie weken heeft ze meer voeding nodig. Al naar gelang haar conditie en het aantal pups, kan dit oplopen tot anderhalf keer de normale hoeveelheid. Geef de teef in deze periode wat vaker te eten, in plaats van meer voer per keer.

De geboorte:

Het kraambed
Voor een vlotte bevalling is rust van het grootste belang! Daarvoor hebben wij dus het kraamverblijf gemaakt dit is een zeer rustig plekje waar de teef zich op haar gemak voelt. We hebben in de kraamhokken een op staande rand staan dit voorkomt dat de teef per ongeluk op de pups gaat liggen waardoor ze dood kunnen gaan. de bodem is geisoleerd met zeil en vloerkleden.

Pasgeboren pups kunnen zichzelf moeilijk warm houden; daarvoor hebben ze hun moeder nodig of een warmtebron. Een warmtelamp is hiervoor heel geschikt.

Wij laten de lamp ongeveer een week hangen. De meest ideale temperatuur in de werpkist voor die eerste week is 20-22°C. Recht onder de lamp is de temperatuur 26-27°C. Voor moederloze pups is de temperatuur bij voorkeur hoger: 30-31°C.

Het verloop van de geboorte
De geboorte kondigt zich meestal een dag van tevoren aan: de teef is onrustig en vertoont "nestelgedrag". Haar lichaamstemperatuur is op dat moment ongeveer één graad lager dan normaal. Als de teef wat helder, lichtgroen vruchtwater verliest, kunt u de eerste pup binnen enkele uren verwachten.
Het verloop van een geboorte kan heel verschillend zijn. Het is afhankelijk van het ras, het aantal pups en de conditie van de teef. Ook rust speelt een belangrijke rol. Newfoundlanders staan er om bekend dat zei een moeizame bevalling hebben meestal.

De eerste pup komt soms wat moeizaam ter wereld, maar de volgende pups volgen meestal heel vlot. Gemiddeld duurt het 45 minuten voor er weer een pup geboren wordt, maar ook tussenpozen van een uur zijn heel normaal.
Let op: als u ziet dat een pup in stuitligging geboren gaat worden, laat dan geen kostbare tijd verloren gaan en trek hem er voorzichtig uit.
De moeder likt haar pasgeboren pup schoon. Zo haalt ze de vruchtvliezen van de pup af en stimuleert ze de ademhaling.

De navelstreng scheurt meestal vanzelf op de juiste plaats af. Als dat niet gebeurt kunt u hierbij voorzichtig helpen. Als de navel toch nog blijft bloeden, mag u deze op 1-2 cm van de buikwand afbinden met een draadje garen.
Laat de teef met haar pups verder met rust zodat de bevalling zo natuurlijk mogelijk kan verlopen. De pups vinden al gauw een tepel en proberen te drinken.
Met hun zuigen stimuleren ze niet alleen het toeschieten van de melk, maar ook de voortgang van de bevalling.
De nageboorten worden tussen de geboorten door uitgedreven. Ze vallen nauwelijks op, doordat de teef ze meestal direct opeet. Wij laten onze teven niet te veel nageboortes eten , want daar kunnen ze diarree van krijgen.
Tijdens de bevalling laten we de teef eens uit dit kan de bevalling stimuleren, en er voor zorgen dat ze niet stil valt.

De zogende teef:

Het mag duidelijk zijn dat het erg belangrijk is dat de teef deze periode gezond blijft. Om infecties te voorkomen is een goede hygiëne noodzakelijk. daarom wassen wij steeds onze handen voor we in aanraking komen met de pups en de teef.

Wij laten de eerste 10 dagen de pups ook niet door bezoeker aan raken.

Het is normaal dat een teef tot drie weken na de bevalling blijft vloeien. Eerst is het groenrood gekleurd; later lichtrood en ten slotte wordt het helder slijm.
Ook voor een zogende teef is een compleet hondenvoer geschikt. De behoefte aan voedsel kan oplopen tot wel twee à drie keer de normale hoeveelheid, afhankelijk van het aantal pups.

De pups:

Als alles goed gaat hoeven we de eerste weken niet veel aan de pups te doen. We moeten natuurlijk wel opletten of alles wel goed gaat! Daarbij zijn vooral het gedrag en het gewicht van de pups belangrijk.
We zullen hieronder een aantal zaken bespreken die bij de pups van belang zijn.

Gedrag:
Tijdens de eerste twee weken van hun leven horen pups rustig en tevreden te zijn. Ze slapen veel en groeien als kool. Onrust in het nest betekent dat er iets niet in orde is! De pups hebben honger of ze zijn ziek.

Gewicht:
Het is belangrijk om te weten of een pup goed groeit. daarom noteren wij het geboortegewicht van de pups en blijven ze voorlopig één maal per dag wegen. Zo controleert u de melkopname per pup. Gemiddeld verdubbelt het geboortegewicht zich in zeven tot acht dagen. Voor pups die onvoldoende drinken is speciale kunstmelk verkrijgbaar. Om de pups bij het wegen uit elkaar te kunnen houden, brengt u bijvoorbeeld merktekens aan met nagellak of doet u ze verschillend gekleurde draadjes om de hals.

Voeding:
In de eerste drie weken drinken de pups uitsluitend bij hun moeder. Daarna mogen ze voor het eerst wat vast voedsel eten: een paar geweekte puppybrokjes of pap. Na vijf tot zes weken neemt de melkproductie bij de moeder af en hebben de pups meer vast voedsel nodig. Vergroot de hoeveelheid voedsel "beetje bij beetje".
Na zes tot acht weken zult u merken dat de pups nauwelijks meer bij de moeder drinken en vooral vast voedsel eten. Verdeel het voedsel voorlopig in vijf porties per dag.
Speciaal puppyvoer heeft een goede samenstelling en voldoet volledig aan de behoefte van snelgroeiende pups.

Dit was een klein stukje over de dracht en de bevalling van een Newfoundlander, kom gerust eens een kijkje nemen in onze kraamkamer.

image14

 

 

  • 04.jpg
  • 02.jpg
  • 01.jpg
  • 05.jpg
  • 07.jpg
  • 08.jpg
  • 06.jpg
  • 03.jpg